Vanliga frågor

Köp

Retur

General

Teknik

Tivoli Audios produkter har ett års garanti för fel på material och arbete. Kontakta den återförsäljare där produkten inköpts för garantiservice eller reparation.

Om du vill returnera en radio till oss (dvs. för reparation, byte eller återköp), måste du först kontakta Tivoli Audio och få ett godkännandenummer och instruktioner. Ring oss på 020-889-841. Må - Fre 09.00 - 17.00. 

OBS! Om du skickar tillbaka en enhet till oss utan att först ha fått ett godkännandenummer tar Tivoli Audio inget ansvar för artiklar som kan ha kommit bort eller skadats. Alla originaltillbehör som ingår i Tivoli Audios produkt måste returneras för att du ska slippa avgifter för ersättningstillbehör som inte ingick i returen.

Ja. Det kräver en mycket starkare signal på AM-bandet än på FM-bandet för att den gula stationsinställningslampan ska lysa, så det är inte ovanligt att lampan är släckt när man lyssnar på en AM-station.

Våra apparater använder en fälteffekttransistor i galliumarsenid (GaAs MES-FET). Gallium är en biprodukt från metallsmältning, i huvudsak aluminium och zink, och är faktiskt mer sällsynt än guld. Galliumarsenid är ett alternativ som är överlägset silikon för tillverkning av halvledarchips. 

Denna transistor kan bättre hantera multipla starka signaler än integrerade kretsar eller bipolära transistorer (används i de flesta radioapparater). Model One var den första radion som använde denna teknik i en FM-radio. 

Observera att nästan alla elektroniska apparater, såsom mobiltelefoner, avger en viss elektromagnetisk strålning (EMR), men det finns inga vetenskapliga studier som bevisar att detta utgör en hälsorisk.

Våra radioapparater får inte ändras av användaren. Observera att ändringar på radions ursprungliga design innebär att garantin inte gäller och det ändrar radions prestanda jämfört med ursprunget. 

På grund av vår liberala garantipolicy säljer vi dessutom inte servicehandböcker. Om vi inte kan reparera apparaten byter vi ut den om den köpts från oss eller en av Tivoli Audios återförsäljare. 

Om du har problem med din radio, ring oss gratis på 020-889-841 på vardagar mellan 09.00 och 17.00 lokal tid.

Nej, vi rekommenderar inte att man köper ett PAL-batteri från annan leverantör. Tivolis batteri är särskilt konstruerat för PAL/iPAL och noga testat. Vi kan inte garantera att tillbehör från annan leverantör är säkert eller kompatibelt. Skada som orsakas av produkter från annan leverantör täcks inte av garantin. Godkända PAL-batterier säljs bara direkt av Tivoli Audio och våra godkända återförsäljare.

Ja. Alla tuner i våra analoga Model One, Two, Three och PAL är handkalibrerade i fabriken, men på grund av den analoga visarens konstruktion är en viss variation normal.

Först något om AM, FM och mottagning: Även om FM-stereo ger bättre ljud än AM har dess signal kortare räckvidd och är mer känslig för flervägsutbredning. 

Flervägsutbredning betyder att en FM-signal reflekteras från närliggande byggnader. Dessa reflektioner skapar multipla signaler som når radion med vissa små tidsdifferenser. Detta leder till brus, störningar och i vssa fall reducerad signalstyrka. Flervägsutbredning orsakas av byggnader, kullar, broar och allt annat som kan hindra FM-signalen från att nå radion. 

AM använder en enkel monosignal med stor räckvidd, men den har sämre ljud och mer brus och är mer känslig för dåligt väder. Vissa AM-stationer kan låta bättre när deras signaler studsar från jordens jonosfär och färdas lång väg. Andra AM-stationer som tas in på dagtid kanske man inte alls får in på kvällen för att myndigheterna kräver att många AM-stationer kör på lägre styrka på kvällen eller slutar sända helt för att inte störa andra AM-stationers signaler. 

För att få bättre AM-mottagning rekommenderar vi en trådlös AM-antenn inomhus, t.ex. Terks AM Advantage. Den här antennen ger normalt bäst resultat med våra radioapparater. 

Om en mer kraftfull antenn behövs, prova en dipolig FM-antenn eller en inomhusantenn med förstärkare, såsom Jensen FM25. 

Den bästa FM-mottagningen fås ofta med en utomhusantenn speciellt för FM (GAM, WINEGARD). 

Att dela kabeln för kabel-TV och ansluta den på bakre externa antennuttaget på radion förbättrar kanske inte mottagningen automatiskt. De flesta kabelbolagen kräver att man ringer dem och aktiverar den tjänsten, och en del tar ut en månadsavgift. 

Observera att även den känsligaste tunern inte kan ta emot en signal som inte finns. Om man försöker ta emot en signal från stationer som inte når ens område, spelar det ingen roll vad man har för tuner eller antenn.

Från och med de senaste iPodarna började Apple lägga med rätt dockningsadapter med varje iPod, för den universella dockan är nu standarddocka för iPod. iSongBook leveeras bara med de adaptrar som användes för tidigare docknings-iPodar. Om man har förlorat sin dockningsadapter kan man beställa en ny adapter från Apple.

En iPod, MP3-spelare eller bärbar ljudenhet kan anslutas till våra radioapparater via en 3,5 mm stereo mini till mini-kabel. För att göra detta behöver den här kabeln anslutas från hörlursuttaget på en walkman, bärbar MP3- eller CD-spelare till Aux-ingången på radion. 

På PAL och vissa andra modeller finns ingen Aux-brytare. På dessa apparater måste man fysiskt ansluta enheten till "AUX"-ingången på radions baksida när man vill lyssna på den. Då kopplas signalen från tunern till högtalaren bort och man kan lyssna på den anslutna enheten, oavsett vilket band radion är inställd på. För att lyssna på radion igen måste man koppla bort enheten från ingången på baksidan.

Speltiden för batterierna beror på två faktorer:

  1. Hur hög ljudnivå man använder. (Högre ljudnivå ger kortare speltid.)
  2. Batteriets effekt. Som nämnts vid en tidigare fråga ger ett batteri med högra mAh-tal längre speltid än ett med lägre mAh-tal. (Ett batteri på 2 400 mAh ger längre speltid än ett på 1 800 mAh vid samma volyminställning.)

Regelbunden damning bör räcka. Om du behöver vaxa det får en polish i vätskeform bara användas i små mängder. Vaxer som sprejas rekommenderas inte. Tänk på att skåpet är gjort av riktigt trä så det mörknar lite med tiden.

Medföljande FM-antenn är visserligen en standardantenn men bör ge bättre mottagning då en inbyggd antenn inte räcker till. Kom ihåg att ställa om antennbrytaren på baksidan från intern till extern när en extern antenn används. 

För bästa prestanda, placera radion och/eller antennen nära ett fönster eller en yttervägg. För båsta AM-mottagning, skaffa en trådlös AM-antenn från Radio Shack eller Terk. Se till att elkabeln och antennen inte sitter ihop med eller är för nära varandra.

Nej, det är inget fel på radion. För att få tillgång till Sirius nya programutbud måste man ringa Sirius på gratisnumret 020-889-841 och be dem lägga in stationerna på ditt abonnemang. Detta ytterligare programutbud är gratis men måste beställas. Model Satellite är kompatibel med alla ytterligare programutbud i USA.

Ja, Model SubWoofer har sin egen strömkälla och om radion stängs av först återger Model SubWoofer ljudet från radions kretsar när de stängs av. För att bli av med detta stänger man helt enkelt av Model SubWoofer först och radion sedan.

Precis som många av dagens ljudprodukter stänger inte Model One av sig direkt när den slås av. Det finns kvar lite ström i radion så att den inte klickar och sprakar när den stängs av och på.

Ja. Placering av radion i ett skåp, en bokhylla, nära väggar/arbetsbänkar eller andra hårda ytor kan på ett konstlat sätt öka basljudet. En del användare har rapporterat att placering av flera lager tyg under öppningen kan minska basljudet. Placeringen kan även påverka mottagningen.

Ja. Men för att konvertera den låga volymen och utjämnade ljudnivån till standardvolyms linjenivå behövs en förförstärkare. Sådana kan man köpa i de flesta elektronikbutikerna.

Ja, men bara självförstärkande stereohögtalare kan användas i radions hörlursutgång. (Dessa kallas ofta multimediahögtalare.)